Srovnání mléčných dezertů Zott Monte vs. Milbona Monteravy

 

Máte rádi jemně krémový dezert Zott Monte? Přijde vám předražený? Díky přehlednému srovnání s dezertem Milbona Monteravy z Lidlu si ho můžete vychutnat za polovinu ceny. Neveříte?

 

Zřejmě by se těžko hledal někdo, kdo by z televizních obrazovek neznal lískooříškové dezerty Monte značky Zott. Na pozadí reklamních spotů převládají šťastné rodinné okamžiky, které lákají na bohatý podíl čokolády, mléka a lískových oříšků. Platíme však za výrobek nebo televizní reklamu, která nás prostřednictvím roztomilých dětí přesvědčuje o koupi těchto mléčných krémů?

Tato a další otázky vyvstaly v souvislosti s podobným, téměř neznámým krémovým dezertem Monteravy privátní značky Milbona prodávaném v řetězci Lidl.

 

Infografika: srovnání dezertů Zott Monte s Milbona Monteravy z Lidlu

 

infografika, která porovnává Monte a Monteravy z Lidlu

 

Oba produkty byly zakoupeny 29. 3. 2016 v pražské prodejně Lidl v ulici Na Poříčí. Výrobek značky Zott Monte se nacházel ve slevě (17,90 Kč), jež ale kvůli vypovídající hodnotě prováděného srovnání nebyla zohledněna.

Téměř identické názvy a vzhledy obalů obou pochutin evokují určité souvislosti, které vyvrací pouze cena. Jak tomu zpravidla bývá, i v tomto případě zaplatíme více za jogurt značkový a to v přepočtu na stejnou gramáž téměř dvojnásobně.

 

Podíváme-li se však pozorněji také na jejich složení a původ, většina z nás bude (ne)mile překvapena.

 

Chuť a složení Monte vs. Monteravy

Ačkoliv je složení uvedené na obale obou jogurtů téměř identické (jen u značky Milbona je navíc přidána složka sušeného odtučněného mléka), poměr jednotlivých surovin se nepatrně liší.

 

U značky Milbona můžeme podle složení vidět vyšší poměr mléka (65 %), které bylo u značky Zott v souvislosti s téměř dvojnásobným podílem tuku pravděpodobně nahrazeno smetanou. Zastoupení mléka je u značky Zott 49 %. Poměr sacharidů a bílkovin byl u značky Milbona naopak o něco vyšší, zatímco celková energetická hodnota nižší.

 

podrobná tabulka s popisem výrobků Zott Monte a Monteravy Milbona

 

Co se chuťového a obsahového srovnání týče, nedokázala bych jednotlivé dezerty od sebe odlišit. Oba byly krémové, měly příjemnou lískooříškovo – čokoládovou příchuť (oba jogurty dle složení obsahují velmi nízký poměr kakaa i lískových oříšků) a chutnaly velice dobře.

 

 

Překvapení – oba dezerty vyrábí stejná podnikatelská skupina

 

Zarážející je identifikační označení, které je navzdory rozdílných výrobců uvedených na obale totožné. Toto označení informuje spotřebitele o zpracovatelské zemi, veterinárním schvalovacím čísle podniku a umístění země v EU.

Zatímco je uvedeným výrobcem jogurtu Monte společnost Zott, jogurt Monteravy vyrábí společnost ZOMA. Oba výrobci jsou svým názvem také hodně podobní.

 

Po dlouhém pátrání bylo zjištěno, že výrobce ZOMA patří podnikatelské skupině Zott, která tedy stojí za produkcí obou mléčných dezertů.

 

výrobce monteravy spadá pod Zott

 

 

Výsledek srovnání Zott Monte vs. Milbona Monteravy

 

Nechcete při dalším nákupu platit za reklamu a známou značku? Přitom si za poloviční cenu stejně pochutnat? Udělejte si místo v nákupním košíku pro krémový dezert Monteravy privátní značky Milbona z Lidlu.

 

Autor: Markéta Melounová

Chci být taky autorem recenzí a článků. Více info zde

 

 

 

Jaký máte názor na Monte od firmy Zott? Přijde vám taky drahý? Ochutnali jste dezert  Monteravy z Lidlu? Jaká je vaše chuťová zkušenost? Rozjeďte diskuzi níže.

 

 

Přidej komentář

Váš email nebude nikde zveřejněn, ani nebude zneužit. Povinná pole jsou označena *