Albert magazín je jedním z nejinspirativnějších magazínů obchodních řetězců. Kromě nápadů na tvoření a dekorace přináší obrovské množství receptů a návodů na vaření. Nahlédněte nyní díky Albert magazínu do Japonska a inspirujte se receptem na přípravu a rolování MAKI sushi.
Máte-li v plánu uspořádat rodinnou sešlost nebo setkání s přáteli, můžete je pohostit specialitou zvanou sushi (suši). Albert magazín spolu s expertem na japonskou kuchyni Lukášem Neckářem pro vás připravili návod, jak na domácí japonskou hostinu.
Krátce o sushi
Sushi je nejen japonská pochoutka, ale může se z jeho přípravy stát i skvělá večerní zábava pro hosty nebo třeba nová slavnostní tradice.
Pod pojmem sushi si možná většina z nás představí malý rýžový bochánek s plátkem syrové ryby. Sushi je však mnohem víc. Základem je octem okyselená lepivá rýže doplněná zejména o zeleninu, mořskou řasu nori, syrové ryby a mořské plody. Podává se v doprovodu nakládaného zázvoru, sójové omáčky a pálivého zeleného křenu – wasabi.
Rolování MAKI sushi – recept
Maki je jedním ze základních druhů sushi. V japonštině znamená slovo maki rolka nebo něco srolovaného. Tento druh se plní nejčastěji rybou či zeleninou a obaluje v řase nori.
Pro přípravu 8ks sushi potřebujete:
- větší prkénko
- sushi podložku zabalenou do potravinové fólie
- podélně přepůlené řasy nori
- uvařenou a vychladlou sushi rýži
TIP: Máte rýži na sushi správně připravenou?
Vstupte zdarma do online video kurzu Báječné sushi recepty pro každého a zjistěte to >>
- nudličky zeleninové náplně
- misku s vodou
- ostrý nůž
Věděli jste?
Nigiri sushi se jí obráceně, než je servírováno, tedy vezměte jej pomocí hůlek rybou dolů. Je to z důvodu umístění chuťových pohárků, abyste si vychutnali čerstvou rybu.
Uramaki jsou obrácené rolky, kterým se někdy říká kalifornské. Do řasy se balí jen náplň, a ne samotná rýže. Vznikly mimo Japonsko, proto se do nich také často dávají jiné náplně, třeba krabí maso, avokádo, majonéza či okurka. Na obalení se používá sezamové semínko nebo kaviár.
Základní foto postup přípravy MAKI sushi
Zabere 10 min.
1. Sushi podložku položte ke spodní hraně pracovní desky.
2. Na ni položte podélně řasu nori, taktéž do části blíž k vám.
3. Do rukou vezměte rýži, na 1 rolku potřebujete cca 80 g rýže.
4. Prsty rýži rozprostřete po celé ploše řasy.
5. Nudličky papriky podélně vyskládejte v úzké řadě za sebou od jednoho konce řasy s rýží k druhému.
6. Poté uchopte z každé strany podložku do dlaní za spodní okraje. Palci posouvejte podložku vpřed přes náplň, ostatními prsty tlačte rýži a náplň dovnitř, aby nevypadla.
7. Když je celá rolka pod podložkou, dobře ji prsty upěchujte a stlačte k sobě. Zároveň srovnejte případné nerovnosti tlakem do stran.
8. Postupně přetahujte rákosovou podložku plynulým pohybem přes rolku, až ji zcela přesunete na druhý konec. Takto získáte kulatou rolku. Pro dosažení hranaté rolky upěchujte rolku do tvaru čtverce a postupně přetáčejte po 1 hraně až do přetažení podložky na druhý konec.
9. Sushi podložku opět rozmotejte a zůstane vám samotná sushi rolka.
10. Nakonec rolku přepulte. Nožem provádějte spíše řezné pohyby než tlak. Poté půlky složte vedle sebe a opět přepulte. Pak ještě jednou přepulte, získáte tak 8 kousků sushi.
POZNÁMKA: Inspiraci pro sushi recepty, popisy, zajímavé informace a fotografie jsme našli v prosincovém Albert magazínu.