Vaříme s Albert magazínem – sushi recepty

Albert magazín je jedním z nejinspirativnějších magazínů obchodních řetězců. Kromě nápadů na tvoření a dekorace přináší obrovské množství receptů a návodů na vaření. Nahlédněte nyní díky Albert magazínu do Japonska a inspirujte se receptem na přípravu a rolování MAKI sushi.

Máte-li v plánu uspořádat rodinnou sešlost nebo setkání s přáteli, můžete je pohostit specialitou zvanou sushi (suši). Albert magazín spolu s expertem na japonskou kuchyni Lukášem Neckářem pro vás připravili návod, jak na domácí japonskou hostinu.

Krátce o sushi

Sushi je nejen japonská pochoutka, ale může se z jeho přípravy stát i skvělá večerní zábava pro hosty nebo třeba nová slavnostní tradice.

na podložce leží maki sushi připravené dle receptů v Albert magazínu
Barevné MAKI sushi (zdroj/foto: Albert magazín)

Pod pojmem sushi si možná většina z nás představí malý rýžový bochánek s plátkem syrové ryby. Sushi je však mnohem víc. Základem je octem okyselená lepivá rýže doplněná zejména o zeleninu, mořskou řasu nori, syrové ryby a mořské plody. Podává se v doprovodu nakládaného zázvoru, sójové omáčky a pálivého zeleného křenu – wasabi.

Rolování MAKI sushi – recept

Maki je jedním ze základních druhů sushi. V japonštině znamená slovo maki rolka nebo něco srolovaného. Tento druh se plní nejčastěji rybou či zeleninou a obaluje v řase nori.

Pro přípravu 8ks sushi potřebujete:

  • větší prkénko
  • sushi podložku zabalenou do potravinové fólie
  • podélně přepůlené řasy nori
  • uvařenou a vychladlou sushi rýži

TIP: Máte rýži na sushi správně připravenou?

Vstupte zdarma do online video kurzu Báječné sushi recepty pro každého a zjistěte to >>

Japonec v klobouku stojí u stolu plného potravin na sushi a představuje recepty
Lektoři představují online video kurz plný sushi návodů – vstup zdarma
  • nudličky zeleninové náplně
  • misku s vodou
  • ostrý nůž

Věděli jste?

Nigiri sushi se jí obráceně, než je servírováno, tedy vezměte jej pomocí hůlek rybou dolů. Je to z důvodu umístění chuťových pohárků, abyste si vychutnali čerstvou rybu.

na podložce leží uramaki sushi připravené dle receptů v Albert magazínu
URAMAKI sushi s barevnou rýží (zdroj/foto: Albert magazín)

Uramaki jsou obrácené rolky, kterým se někdy říká kalifornské. Do řasy se balí jen náplň, a ne samotná rýže. Vznikly mimo Japonsko, proto se do nich také často dávají jiné náplně, třeba krabí maso, avokádo, majonéza či okurka. Na obalení se používá sezamové semínko nebo kaviár.


Základní foto postup přípravy MAKI sushi

Zabere 10 min.

1.    Sushi podložku položte ke spodní hraně pracovní desky.

Sushi podložka leží na dřevěné podložce
Recept Maki sushi – postup 1. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

2.    Na ni položte podélně řasu nori, taktéž do části blíž k vám.

na sushi podložce leží mořská řasa
Recept Maki sushi – postup 2. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

3.    Do rukou vezměte rýži, na 1 rolku potřebujete cca 80 g rýže.

Kuchař drží ve dlani sushi rýži ve tvaru koule
Recept Maki sushi – postup 3. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

4.    Prsty rýži rozprostřete po celé ploše řasy.

Na mořské řase je rozetřena sushi rýže dle receptu
Recept Maki sushi – postup 4. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

5.    Nudličky papriky podélně vyskládejte v úzké řadě za sebou od jednoho konce řasy s rýží k druhému.

Na sushi rýži leží zelenina
Recept Maki sushi – postup 5. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

6.    Poté uchopte z každé strany podložku do dlaní za spodní okraje. Palci posouvejte podložku vpřed přes náplň, ostatními prsty tlačte rýži a náplň dovnitř, aby nevypadla.

kuchař ukazuje postup rolování mořské řasy na sushi rýži
Recept Maki sushi – postup 6. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

7.    Když je celá rolka pod podložkou, dobře ji prsty upěchujte a stlačte k sobě. Zároveň srovnejte případné nerovnosti tlakem do stran.

sushi rýže a další potraviny srolované do sushi položky
Recept Maki sushi – postup 7. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

8.    Postupně přetahujte rákosovou podložku plynulým pohybem přes rolku, až ji zcela přesunete na druhý konec. Takto získáte kulatou rolku. Pro dosažení hranaté rolky upěchujte rolku do tvaru čtverce a postupně přetáčejte po 1 hraně až do přetažení podložky na druhý konec.

postup rolování sushi položky
Recept Maki sushi – postup 8. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

9.    Sushi podložku opět rozmotejte a zůstane vám samotná sushi rolka.

srolovaná sushi rýže do mořské řasy - dle receptu
Recept Maki sushi – postup 9. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

10.  Nakonec rolku přepulte. Nožem provádějte spíše řezné pohyby než tlak. Poté půlky složte vedle sebe a opět přepulte. Pak ještě jednou přepulte, získáte tak 8 kousků sushi.

kuchař na dřevěné podložce nožem krájí sushi rolky
Recept Maki sushi – postup 10. krok (zdroj/foto: Albert magazín)

POZNÁMKA: Inspiraci pro sushi recepty, popisy, zajímavé informace a fotografie jsme našli v prosincovém Albert magazínu.

Inspirujte se dalšími sushi recepty

video - lektor sushi vaření roluje sushi rýži do řasy
Podívejte se zdarma na online video kurz s mnoha sushi recepty

Přidej komentář

Váš email nebude nikde zveřejněn, ani nebude zneužit. Povinná pole jsou označena *